“De dyk over of niet”

Vrijdag 22 juni heeft de AJF Akkerbouwwerkgroep in samenwerking met de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij en de Stichting De Bildtse Aardappelweken het symposium ‘De dyk over of niet”  georganiseerd. “De dyk over of niet”, staat voor de bewuste keuze van jongeren voor het platteland. Veel talentvolle, ambitieuze, goed opgeleide (agrarische) jongeren staan op een gegeven moment voor de keuze. Blijf ik in de regio waar ik geboren ben of zelfs op het ouderlijk bedrijf, of vertrek ik de “wijde wereld” in. Tegen de achtergrond van krimpregio’s en vergrijzing op het platteland zijn op het symposium mensen aan het woord geweest die juist hebben gekozen voor het platteland om van daaruit hun mogelijkheden ten beste benutten. Wilco de Jong, voorzitter van het NAJK was avondvoorzitter en gespreksleider. De sprekers waren:

– Wytse Oosterbaan is directeur APH groep uit Joure. APH exporteert vanuit Joure met name machines voor de aardappelteelt naar onder andere Rusland, Oekraïne, Polen en China.

–  Titus Vogt, ondernemer Jumbo Dokkum. Vogt koos niet voor het familiebedrijf (Hema Dokkum) maar begon een eigen carrière in Dokkum en ontwikkelde een bijzondere visie op het ondernemerschap.

– De oprichters van Cyell Mode, Cynthia Kooi en Ella Wiersma. Cyell is een damesmode bedrijf. Met dames bad- en nachtmode hoort het bedrijf bij de top van Europa. De hoofdlocatie zit in Oude Leije.

Deze drie sprekers vertelden allen een ontzettend boeiend verhaal waarbij goed naar voor kwam waarom ze gekozen hebben om in de regio te blijven. Wytse Oosterbaan kan zijn onderneming goed runnen vanuit Joure. De internationale onderneming is voornamelijk bezig met export van machines, de locatie is daarbij niet erg van belang.  Ook Cyntia Kooi en Ella Wiersma kunnen hun onderneming wat voorheen een loods was waarbij allerlei landbouwactiviteiten hebben plaats gevonden goed runnen. Ze moeten er dan ook niet aan denken om een onderneming te runnen vanuit een duur pand in Amsterdam. Het Friese platteland is voor hun toch het meest ideale. Titus Vogt zag ook geen belemmeringen om in Dokkum twee Jumbo supermarkten te beginnen. Met het proberen de beste te zijn en de creatiefste kom je een heel eind volgens Titus Vogt.

Na afloop van het symposium konden de jongeren nog genieten van een prachtig stukje muziek van de feetwarmers. Het was in ieder geval een ontzettend geslaagde bijeenkomst  met een opkomst van bijna 100 man.